Lans Stroeve
 


 

Over de dichter

tekening; Lans Stroeve

 

Lans Stroeve woont weer in Rotterdam. Publiceerde eerder werk in boekjes, literaire tijdschriften en bloemlezingen.

Intussen zijn er twee dichtbundels verschenen bij Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam / Antwerpen: 'Leerling in de tijd' in 2007 en 'Olympisch zwemmer' in 2015. 

Studio 3005 / Uitgeverij Vleugels uit Rotterdam verzorgde mooie, bibliofiele uitgaven: 'Nagelaten notities' (2014), 'Omen' (2015) en 'Petit livre d'eau' (2016), een franse vertaling van 'Klein Water Boek' (oorspronkelijk uit 1991) door Jan H. Mysjkin en Pierre Gallissaires. 

Verder verschenen er vertalingen van gedichten in het Duits, Engels, Zweeds, Fries, en Tibetaans. Aan een Roemeense vertaling wordt gewerkt.  

 

 

 

Over Leerling in de tijd

 

 

 'Prachtig debuut'

 

'Lans Stroeve schrijft ongewone teksten, die qua vorm balanceren tussen proza en poëzie. Zij slaagt erin om vanuit ogenschijnlijk normale, alledaagse gebeurtenissen een metafysische realiteit te creëren. Gebeurtenissen overstijgen zichzelf met als gevolg dat het werk een hoog spanningsveld meekrijgt. Daardoor boeit het werk van begin tot eind en laat het zich niet in één keer benoemen. Teksten van een ongemeen hoog niveau.'

 

prospectus Uitgeverij De Arbeiderspers, zomer 2007

met dank aan wijlen Niels Hansson

 

 

Over Olympisch zwemmer

 

 

Genomineerd voor de J.C. Bloem-poëzieprijs 2017

 

'Poëzie van de bovenste plank'

 

'In Olympisch zwemmer wordt op hartgrondig zachte manier taal gemaakt van de nood waarin een ik verkeert als nabestaande van iemand die dramatisch aan zijn einde komt. Zo wordt 'het onzegbare' in het nauw gedreven, opgejaagd en gevangen in wonderlijk heldere poëzie in steeds wisselende vorm en gedaante. Afwisselend zeer gecomprimeerd en samengebald in bijna hermetische lyriek of sterk verbeeldend in ontregelende prozagedichten. Volstrekt eigen, intelligent en steeds verrassend richt de dichter zich op het schitterende.'

 

prospectus Uitgeverij De Arbeiderspers,

zomer 2015